Drogocenny "śmierdziel"
W Egipcie w zamian za 7 kilogramów czosnku można było kupić niewolnika. W starożytności uznawany był za symbol wszechświata. W średniowiecznej Europie wierzono, że jest najlepszą ochroną przed czarną magią oraz wampirami. W Czechach na Nowy Rok wkładano go psom pod obrożę, aby przez kolejny rok dzielnie pilnowały porządku. Czosnek posiada całe mnóstwo walorów zdrowotnych, jest afrodyzjakiem i świetnym warzywem na wypryski i opryszczkę. Jak się z nim obchodzić, aby oddał nam wszystkie swoje dobrodziejstwa? Przeczytaj!
Sposób na czosnkowy wyziew
Swój charakterystyczny zapach czosnek zawdzięcza przeróżnym związkom siarki, które zawiera w składzie. Właśnie dzięki nim posiada także właściwości przeciwnowotworowe. Jeśli jednak na obiad podano czosnek, a Ty masz zaraz spotkanie, na którym nie wypada zabić oddechem, nic straconego. Wystarczy dodać do potrawy przyprawianej czosnkiem: natkę pietruszki, tymianek lub miętę, a nieprzyjemny zapach czosnku zostanie zneutralizowany. Można też żuć kminek lub zieloną fasolę. Miłośników wina, ucieszy zapewne fakt, że również czerwone wino doskonale maskuje aromat czosnku.
Czosnek na surowo
Najwięcej korzyści zdrowotnych niesie za sobą spożywanie czosnku na surowo. Gotowany, pieczony lub duszony już tak wiele zalet nie ma, ale nadal działa przeciwgrzybicznie oraz antyoksydacyjnie. Koniecznie po przekrojeniu lub przeciśnięciu przez praskę odstaw czosnek na 10 minut, aby wydzieliła się maksymalna dawka allicyny. To właśnie dzięki allicynie czosnek ma doskonałe właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Podczas licznych badań, dowiedziono, że allicyna ma silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina lub tetracyklina!
Czosnek zmniejsza krzepliwość krwi
Co więcej, zgniatanie czosnku powoduje otwarcie jego błon komórkowych oraz uwolnienie enzymu zwanego allinazą, która jest niezbędna do powstania związków działających przeciwzakrzepowo. Zatem, aby uchronić się przed chorobami serca, czosnek dodajemy do potrawy w formie rozgniecionej i najlepiej na surowo.
Czosnek dobry na wszystko
- naturalny sposób wzmacnia układ immunologiczny – aktywizuje leukocyty do obrony przed zarazkami
- jest doskonały na pierwsze symptomy przeziębienia lub kaszel – działa antyseptycznie, wykrztuśnie oraz napotnie
- negatywnie oddziałuje na bakterię gronkowca złocistego, Helicobacter pylori, a nawet drożdże Candida albicans
- to wspaniały lek przy zapaleniu zatok, nawracającym katarze, zapaleniu błony śluzowej nosa
- dzięki właściwościom rozgrzewającym, jest świetnym środkiem na obniżenie temperatury
- jest doskonałym naturalnym antybiotykiem zwalczającym bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym oraz oddechowym
- jest skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia, już 2 – 3 ząbki czosnku dziennie znacznie zmniejszają ryzyko zawału
- wspomaga metabolizm tłuszczów
- obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi, podwyższając jednocześnie poziom cholesterolu HDL
- reguluje trawienie, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów
- pomaga w odbudowaniu flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych
- wspomaga produkcję insuliny – hormonu obniżającego stężenie cukru we krwi
- zawarte w nim związki łagodzą ból głowy, a także ułatwiają zasypianie
- neutralizuje jad os, pszczół, komarów, meszek, kleszczy, mrówek, a nawet żmii czy skorpionów – wystarczy natychmiast po ukąszeniu przyłożyć czosnkową miazgę w miejsce ukąszenia
- zawiera sporo selenu zwiększającego liczbę plemników, dlatego powinni spożywać go panowie planujący potomstwo
- idealny antyoksydant, chroniący organizm przed wolnymi rodnikami
Kto powinien odpuścić sobie spożywanie czosnku?
- osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (np. warfarynę)
- osoby uczulone na czosnek
- osoby o bardzo niskim ciśnieniu krwi
- osoby na diecie lekkostrawnej
- kobiety karmiące piersią, jeśli zauważą, że ich dzieci nie tolerują czosnku w mleku mamy
- osoby planujące zabiegi operacyjne, ponieważ czosnek może utrudniać krzepnięcie krwi i zwiększać ryzyko krwotoku
Idealny na wypryski i opryszczkę
Ze względu na swoje właściwości antybakteryjnie i antygrzybiczne, czosnek jest doskonałym lekiem na wypryski, czy opryszczkę. Należy jednak pamiętać, że każdy z nas jest inny i czosnkowe kosmetyki dla jednych z nas mogą być strzałem w dziesiątkę, dla innych kompletną klapą. Dlatego przygotowując poniższe mikstury upewnij się na niewielkiej powierzchni skóry, że nie uczulają Cię, nie wywołują podrażnień itp.
Tonik czosnkowy na wypryski
- czosnek – 1 ząbek
- woda przegotowana – 1 szklanka
Czosnek obierz, a następnie przeciśnij przez praskę. Tak przygotowany czosnek zalej wodą i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gotowym tonikiem przecieraj twarz 2 – 3 razy w tygodniu, najlepiej na noc, ze względu na charakterystyczny zapach. Tonik może delikatnie szczypać, lecz nie powinien powodować silnego zaczerwienia lub przekrwienia. Nie należy przechowywać toniku dłużej niż przez 3 tygodnie.
Pasta czosnkowa na opryszczkę
- czosnek – 1 ząbek
- cynamon – 0.25 łyżeczki
- sok z cytryny – 6 kropli
Czosnek obierz, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj cynamon i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut, a następnie nałóż pastę czosnkową na wyprysk lub opryszczkę. Pamiętaj, aby nie trzymać pasty dłużej niż 10 – 15 minut.
Czosnek górą! Zwłaszcza jesienią i zimą nie zapominaj o jego dobroczynnym działaniu, a zapach? No cóż... można go mile neutralizować!