Jagodowe STANDARDY

Darmowa dostawa od 90 zł

Wysyłka w 24h

Pakujemy eko-logicznie

Gwarantujemy świeżość

Gwarantujemy oryginalność

Rabat na stałe 10% czytaj

P O P U L A R N E
Jak walczyć z nawracającą opryszczką?

Częsty gość - opryszczka. Stres, zmarznięte stopy czy choroba wystarczą, aby w przeciągu kilku dni zacząć czuć nieprzyjemne mrowienie warg. Osoby cierpiące na opryszczkę opisują ten stan zwykle, jako drobne, bolesne pęcherzyki. Opryszczka wargowa, której przyczyną jest wirus Herpes simplex nie jest lekkim przeciwnikiem. Jak sobie z nią radzić? Jaką pielęgnację stosować oraz jak się przed nią chronić?

Nierafinowany olej z Rokitnika Syberyjskiego - dla skóry suchej, dojrzałej, podrażnionej, popękanej - e-fiore - 50 ml

Dostępność: na magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 38,00 zł 38.00
Darmowa dostawa od 90 zł
ilość szt.
Zyskujesz 38 pkt do stałego RABATU [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Nierafinowany Olej z Rokitnika Syberyjskiego

  • jeden z najlepszych olejów, najbogatszy składem
  • leczy skórę, poprawia kondycję włosów
  • działa jak barwnik i samoopalacz 
  • dla skóry suchej, popękanej, dojrzałej, podrażnionej oraz włosów
  • wspomaga gojenie blizn pourazowych, potrądzikowych, rozstępów, egzem, stanów zapalnych i alergicznych skóry
  • wzmacnia naczynka krwionośne - idealny do cery naczyniowej

Stosowanie oleju z owoców rokitnika ma bardzo długą historię. Używano go powszechnie już w medycynie starożytnej przy chronicznych chorobach żołądka, wątroby, dróg oddechowych, gośccu oraz przy ropnych poranieniach skóry. Antyczni Grecy wykorzystywali ten olejek jako środek wzmacniający włosy i nadający im lśniący, zdrowy wygląd. W indyjsko-tybetańskiej medycynie owoce rokitnika wchodziły w skład 10-ciu złożonych receptur, szeroko rekomendowanych na choroby przewodu pokarmowego, zapalenia i ropnie płuc, a także krwotoki. Podczas I-ej wojny światowej suszone owoce rokitnika stosowano w Rosji zamiast pigułek z witaminą C. Wschodnia medycyna ludowa już przed wiekami używała dojrzałe owoce tej rośliny oraz wyciśnięty z nich sok jako środek na brak apetytu oraz zranienia i oparzenia słoneczne. Dodatkowo ludowi zielarze polecali go do użycia wewnętrznego i zewnętrznego na wypadanie włosów, a także szkorbut (awitaminozę) i anemię.

Nasz Olej Rokitnikowy pozyskiwany jest z owoców rokitnika syberyjskiego - odmiany najbogatszej w dobroczynne składniki. Rośnie on na ekologicznie czystych terenach Syberii. Takie warunki sprzyjają syberyjskiej roślinności, która jest bujna, różnorodna i jedyna w swoim rodzaju. Dlatego nasz Olej Rokitnikowy zawiera bardzo dużo karotenoidów - 189 mg na 100 g. Zapewnia to jego najwyższą jakość i skuteczność działania.

Olej o ciemnopomarańczowej barwie i charakterystycznym zapachu. Jest olejem dość gęstym. Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno. Jest olejem bardzo odżywczym, o właściwościach silnie regenerujących, wykorzystywanym w gojeniu oparzeń, odmrożeń i stanów zapalnych. Ma właściwości kojące, przeciwstarzeniowe, ochronne. Uśmierza ból. Jest cenionym naturalnym surowcem kosmetycznym znajdującym zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, popękanej, dojrzałej, podrażnionej oraz włosów. Używany jest, jako składnik preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi. Oleje z rokitnika zawierają wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Olej wspomaga gojenie blizn pourazowych, potrądzikowych, rozstępów, egzem, stanów zapalnych i alergicznych skóry.

Owoc rokitnika zawiera tłusty olej oraz bogactwo witamin z grupy B, witaminy E, K, P, kwas foliowy, karotenoidy (pomarańczowy kolor oleju), antocjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne i mikro i makroelementy (żelazo, mangan, bor i inne). Obecne w oleju kumaryny wzmacniają naczynka i poprawiają przepływ krwi a kwasy urosolowy i oleinolowy działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i ułatwiają gojenie się ran. 

Zastosowanie:

  • bezpośrednio na oczyszczoną skórę twarzy i ciała, jako dodatek do innych olejków, kremów, maseczek
  • olej barwi skórę na opalony, pomarańczowy kolor
  • do olejowania włosów na kilka godzin przed myciem, polecany do włosów zniszczonych, osłabionych, bez połysku
  • do maseczek z glinki - kilka kropli olejki dodać do paki przed nałożeniem a twarz
  • do smarowania chorych miejsc, ran owrzodzeń, strupków
  • do płukania jamy ustnej i gardła 

Olejek z rokitnika, który oferujemy jest tłoczony na zimno, nierafinowany, bez żadnych dodatków. Masz pewność, że kupujesz produkt najwyższej jakości, odpowiednio przechowywany, w szklanej, ciemnej butelce.

Olej barwi bardzo intensywnie skórę i może być stosowany jako naturalny samoopalacz najlepiej po rozcieńczeniu z innym olejkiem. Dobrze łączy się z innymi olejkami, kremem, które pięknie barwi na pomarańczowy, słoneczny kolor. 

Ingredients: hippophae rhamnoides (sea buckthorn) fruit oil

Pojemność: 100 ml, butelka z ciemnego szkła z kroplomierzem

Przechowywać w zaciemnionym miejscu, po otwarciu w lodówce.

Kategoria

Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl