Dziękujemy za wspieranie polskich firm! Paczki nadajemy szybko, jak zwykle - wysyłka do 24h

Do zamówienia powyżej 50 zł wybrany produkt za 1 grosz >

P O P U L A R N E
Pielęgnacja azjatycka nie oznacza używania azjatyckich kosmetyków

Głośno jest wszędzie o pielęgnacji azjatyckiej. Same ochy i achy (zresztą bardzo uzasadnione, sama też wydałam kilka temu podobnych dźwięków). Zachwycamy się długą młodością skór Japonek, ich jędrnością i elastycznością. I niby słuchamy, ale nie słyszymy.

Bo określenie "pielęgnacja azjatycka" absolutnie nie odnosi się do stosowania azjatyckich kosmetyków (choć to nie jest absolutnie wykluczone), ale do sposobu postępowania. Kluczem jest rytuał i systematyczność :)

Olej rycynowy nierafinowany, tłoczony na zimno - do włosów, skóry i rzęs - e-fiore - 100 ml

Dostępność: na magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 18,50 zł 18.50
Darmowa dostawa od 90 zł
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt do stałego RABATU [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Naturalny olej rycynowy - tłoczony na zimno, nierafinowany, organiczny

  • do pielęgnacji skóry, włosów i rzęs
  • wysokie powinowactwo do keratyny

Olej rycynowy pozyskiwany jest z  rącznika pospolitego (ricinus communis) zwanego rycynusem w procesie wytłaczania na zimno jąder nasiennych. Surowy olej poddawany jest następnie procesowi oczyszczenia poprzez wygotowanie z wodą.

Olej ma postać gęstej, jasnej cieczy. Bogaty w kwasy tłuszczowe, posiada wygładzające i zmiękczające właściwości. Jest humektantem, poprawia nawilżenie skóry. Olej ceniony za swoje właściwości ochronne w stosunku do naskórka, a w szczególności włosów. Wykazuje wysokie powinowactwo do keratyny. Pobudza do wzrostu cebulki włosów i rzęs. Uelastycznia je, sprawia, że stają się mocniejsze, mniej wypadają i ładnie się błyszczą.

Olej rycynowy jest jednym z nielicznych olejów, który może być używany jako emulgator. W przeciwieństwie do innych olejów i tłuszczów miesza się z wodą.  Olej rycynowy działa jako bariera ochronna skóry, chroni ją przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi.

Olej rycynowy jest również używany w masażu, aromaterapii, w produkcji preparatów do pielęgnacji włosów. Stanowi składnik szamponów, odżywek do natłuszczania skóry i włosów, kremów, służy do produkcji przejrzystych mydeł glicerynowych. Jest niezastąpiony w produkcji wyrobów mydlanych. Posiada właściwości pianotwórcze, z tego względu z powodzeniem może być stosowany jako uzupełnienie lub substytut oleju kokosowego lub oleju z pestek palmowych. W stężeniu 3 – 5% olej rycynowy daje obfitą pianę. Jest ponadto ważnym składnikiem kremów do golenia.

Zastosowanie:

  • na włosy przed myciem, można łączyć z innym olejem np. arganowym, wcierać olejek w suche włosy, ewentualnie skórę głowy, pozostawić na co najmniej 1 godzinę, następnie umyć szamponem, olejek rycynowy stosowany systematycznie przyciemnia włosy
  • jako serum do rzęs, stosować przynajmniej raz dziennie na oczyszczone rzęsy, nakładać niewielką ilość olejku, pozostawić na całą noc
  • do skóry zanieczyszczonej, zmienionej chorobowo, tłustej, skłonnej do podrażnień, stosować na noc zamiast kremu, olejek nie zapycha porów, wygładza skórę, dobrze się wchłania, można łączyć z innymi olejami i kwasem hialuronowym
  • do leczenia zmian chorobowych skóry: liszajów, grzybic, rozstępów, stosować olej na wybrane partie ciała

INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil

Kategoria

Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl