Tysiące naturalnych produktów + Ekspresowa wysyłka do 24h !

P O P U L A R N E
UVA i UVB - jak dobrać odpowiedni poziom ochrony przeciwsłonecznej?

Z punktu widzenia wpływu promieniowania ultrafioletowego (UV) na skórę - promieniowanie o średniej długości fali - czyli UVB to najbardziej niebezpieczne promieniowanie powodujące bezpośrednie, szybkie oddziaływanie na skórę. Już po 15 minutach może dojść do poważnego w skutkach poparzenia słonecznego. Dlatego szczególnie ważna jest ochrona skóry przed tym promieniowaniem. 

Sprawdź jaki poziom ochrony tzw. SPF, będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni. 

Dermatin - kolagenowe odżywienie skóry, włosów i paznokci - Orling - 14 saszetek

Dostępność: na magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 133,00 zł 133.00
Darmowa dostawa od 90 zł
ilość szt.
Zyskujesz 133 pkt do stałego RABATU [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Dla kompleksowego odżywienia skóry, włosów i paznokci - suplement diety

  • dla dorosłych i dzieci powyżej 12. roku życia
  • dla każdego rodzaju skóry, w szczególności delikatnej, problematycznej, trądzikowej, suchej i tłustej
  • 14 saszetek - 14 dziennych porcji dla osoby dorosłej (28 dla dziecka)

Izoluje i chroni ciało przed działaniem szkodliwych substancji i mikroorganizmów oraz przed promieniowaniem UV. DERMATIN Orling® jest źródłem substancji posiadających odżywczy i fizjologiczny efekt. Uzupełniając prawidłową dietę wspiera KOMPLEKSOWE ODŻYWIENIE SKÓRY OD WEWNĄTRZ.

Substancje aktywne:

GELITA® PEPTYDY KOLAGENOWE (BIAŁKO KOLAGENU), które są enzymatycznie trawionymi fragmentami kolagenu. Włókna białka, które stanowią podstawę ciał wszystkich zwierząt, a także stanowią 30% wszystkich białek ciała. Peptydy kolagenowe nie występują w ogóle w świecie roślinnym i stanowią naturalną część skóry, tworząc 70% skóry właściwej.

KOBYLE MLEKO - jest biologicznym środkiem zawierającym składniki podobne do mleka matki.

KWAS HIALURONOWY - stanowi ważny składnik skóry.

EKSTRAKTY ROŚLINNE - ze skrzypu polnego, ostropestu plamistego, pokrzywy zwyczajnej, stokrotki pospolitej, wawrzynu szlachetnego i czarnego pieprzu.

WITAMINA C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (antyoksydant).

WITAMINA A pomaga zachować zdrową skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.

RYBOFLAWINA - WITAMINA B2 pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

BIOTYNA pomaga zachować zdrową skórę, utrzymać prawidłowy stan błon śluzowych i zachować zdrowe włosy.

WITAMINA E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (antyoksydant).

SELEN pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (antyoksydant).

JOD pomaga zachować zdrową skórę i w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

MIEDŹ pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych, w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (antyoksydant).

CYNK przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A, w prawidłowej syntezie białka, w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (antyoksydant), pomaga zachować zdrową skórę, paznokcie i włosy.

 

Skóra jest najbardziej rozbudowanym ludzkim organem. Pokrywa ciało oddzielając wewnętrzny obszar organizmu od otoczenia zewnętrznego. U dorosłego człowieka powierzchnia skóry osiąga od 1.6 do 1.8 m2 , dzięki czemu skóra jest najbardziej rozbudowanym ludzkim organem. Ciężar skóry wynosi 7% całego ciężaru ciała.

U ludzi skóra posiada trzy warstwy: naskórek, skórę właściwą i tkankę podskórną. Naskórek składa się z wielu warstw komórek nabłonka płaskiego. Górne warstwy naskórka stale keratynizują, obumierają oraz łuszczą się. Proces ten kończy się na górnych warstwach naskórka, gdzie komórki stopniowo oddalają się od źródła krwi i składników odżywczych, aby w końcu powoli się zdegenerować, wypełnić kreatyną i obumrzeć. Cały proces odnowy naskórka trwa około trzech tygodni. Przez całe życie organizm wytwarza około 18-22 kg martwych komórek skóry. Istnieje stały podział komórek w niższych warstwach skóry, który wypycha starsze komórki na powierzchnię. Niższe warstwy skóry zawierają także pigment zwany melaniną, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV. Naskórek nie zawiera naczyń włosowatych i pobiera składniki odżywcze prosto ze skóry właściwej.

Skóra właściwa jest drugą warstwą skóry. Jest to silna i elastyczna warstwa tkanki łącznej, która składa się z siatki z włókien kolagenowych i elastycznych. Utrata elastyczności skóry jest naturalnym objawem starzenia się skóry - skóra staje się rozluźniona i fałduje się, tworząc zmarszczki i bruzdy. Skóra właściwa zawiera gruczoły łojowe oraz skórne, a także cebulki włosów i naczynia włosowate, które odżywiają skórę. Jakość odżywienia skóry jest czynnikiem decydującym dla stanu naskórka.

Tkanka podskórna jest warstwą znajdującą się pod skórą właściwą. W tym miejscu istnieją różne ilości komórek tłuszczowych, które służą do przechowywania energii i zawierają rozpuszczone witaminy A, D, E i K. Zadaniem tkanki podskórnej jest izolacja i ochrona mięśni oraz nerwów. Podskórna warstwa tłuszczu określa kształt i masę całego ciała. U kobiet warstwa ta jest zwykle grubsza niż u mężczyzn.

Pochodnymi skóry są włosy, gruczoły skóry i paznokcie. Ich stan związany jest ze stanem odżywienia skóry.

 

Skład zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia dla dorosłych (1 saszetka), dzieci powyżej 12 roku życia (pół saszetki):

Nazwa składnika

1 saszetka

(dzienna porcja dla osób dorosłych)

1/2 saszetki

(dzienna porcja dla dzieci powyżej 12 r.ż.)

hydrolizowany kolagen typu I, II, III (GELITA® VERISOL®*)

10.000 mg

5.000 mg

serwatka słodka w proszku

1.100 mg

550 mg

Mleko kobyle w proszku

750 mg

375 mg

ekstrakt ze skrzypu polnego (Equisetum arvense L.) (Arvensil®*)

600 mg

300 mg

witamina C (kwas L-askorbinowy)

240 mg (300% RWS**) 

120 mg

suchy ekstrakt ze stokrotki pospolitej

(Bellis perennis)

70 mg

35 mg

witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu)

55 mg (458% RWS**) 

27,5 mg 8

suchy ekstrakt z ostropestu plamistego (Silybum marianum)

50 mg

25 mg

suchy ekstrakt z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis)

50 mg

25 mg

hialuronian sodu

20 mg

10 mg 

suchy ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) 

20 mg

10 mg

kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia)

20 mg (333% RWS**)

10 mg

cynk (diglicynian cynku)

15 mg (150% RWS**)

7,5 mg

witamina B(chlorowodorek pirydoksyny)

4,8 mg (343% RWS**)

2,4 mg

miedź (diglicynian miedzi)

3 mg (300% RWS**) 

1,5 mg

witamina B(ryboflawina)

1,4 mg (100%RWS**)

0,7 mg

ekstrakt z czarnego pieprzu (Piper nigrum) (Bioperine ®*)

1 mg

0,5 mg

witamina A (octan retinylu) 

800 µg (100% RWS**)

400 µg

witamina B12 (cyjanokobalamina)

500 µg (20 000% RWS**)

250

jod (jodek potasu)

150 µg (100% RWS**)

75 µg

biotyna (D-biotyna)

100 µg (200% RWS**)

50 µg

selen (L-selenometionina)

55 µg (100% RWS**)

27,5 µg

**RWS – referencyjna wartość spożycia dla osób dorosłych

Opakowanie zawiera 14 porcji po 1 saszetce.

Składniki hydrolizowane białko kolagenowe wieprzowo-wołowe typu I, II, III (GELITA® VERISOL®*), fruktoza, serwatka (z mleka), suszone kobyle mleko, kwas: kwas cytrynowy, ekstrakt ze skrzypu polnego (Equisetum arvense) (Arvensil®*), suszony sok pomarańczowy, barwnik: czerwień buraczana, witamina B12 (cyjanokobalamina), aromat, witamina C (kwas L-askorbinowy), witamina E (octan DL-α-tokoferylu), substancja zagęszczająca: pektyna, cynk (diglicynian cynku), ekstrakt z stokrotki pospolitej (Bellis perennis), ekstrakt z ostropestu plamistego (Silybum marianum), ekstrakt z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), miedź (diglicynian miedzi), hialuronian sodu, witamina B5 (D-pnatotenian wapnia), substancja słodząca: sukraloza, witamina A (octan retinylu), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), barwnik: beta-karoten, witamina B2 (ryboflawina), ekstrakt z czarnego pieprzu (Piper nigrum) Bioperine®, jod (jodek potasu), selen (L-seleno-metionina), biotyna (D-biotyna)

*NAZWA HANDLOWA

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:

  • Dorośli: jedna saszetka
  • Dzieci powyżej 12. roku życia: pół saszetki

Wsyp porcję proszku (cała saszetka lub pół zgodnie z powyższym dawkowaniem) do szklanki z letnią wodą, dokładnie wymieszaj i od razu wypij. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. 

Ostrzeżenie: Produkt przeznaczony dla dorosłych i dzieci powyżej 12. roku życia. Produkt nie jest odpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących.

Najlepiej spożyć przed: data minimalnej trwałości umieszczona jest nad dolną krawędzią opakowania.

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze 5-25 stopni C w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Ostrzeżenie: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Niezbędna jest zdrowa i zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.


 

O firmie ORLING

Orling to czeska firma, która od ponad 20 lat specjalizuje się w produkcji najwyższej światowej jakości suplementów diety. Jednym z założycieli firmy był prof. Milan Adam, który należał do światowej czołówki specjalistów od reumatologii i biochemii tkanki łącznej.

Profesor, doktor nauk ścisłych Milan Adam nie był tylko wspaniałym reumatologiem, ale również doświadczonym naukowcem z zakresu biochemii tkanki łącznej. Posiadał zarówno wiedzę teoretyczną jak i doświadczenie kliniczne, ale również ogromną wiedzę z zakresu metabolizmu tkanki łącznej. W latach 60. został zaproszony przez prestiżową naukową placówkę Max-Planck Institute w Monachium na odbycie studiów zagranicznych. To był początek jego naukowej kariery, dalej studia na Uniwersytecie w Oul, Uniwersytecie w St. Etienne, Reims, Paryż - Creteil, Instytut Reumatologii w Budapeszcie, Moskiwie itd. Brał udział w naukowych badaniach biochemicznych i patho-biochemicznych tkanki łącznej, których wyniki są wdrażane w Instytucie Reumatologii w Pradze do dnia dzisiejszego.

Prof. Milan Adam został nagrodzony prestiżową nagrodę UNESCO od prezydenta ISG (Institut Supericum de Gestion) za swój udział w rozwój medycyny. Prof. Adam opublikował ponad 250 naukowych prac o reumatologii oraz biochemii i biologii tkanki łącznej w Czechach i za granicą, jest współautorem wielu krajowych i zagranicznych monografii.

Prof. Adam niewątpliwie należy do najsłynniejszych światowych naukowców związanych z zagadnieniem metabolizmu tkanki łącznej, zwłaszcza kolagenu.

Wiódł prymat w kilku światowych dziedzinach. Opisał, jako pierwszy na świecie, zbawienny wpływ kolagenu w leczeniu skutków osteoartrozy, przemienił syntezę kolagenu chrząstki typu II na typ I i III, co umożliwia leczenie patologicznych zmian w chrząstce, opisał rezultaty działania peptydów kolagenowych w leczeniu osteoartrozy i dystrybucji peptydów kolagenowych do komórek tkanek aparatu ruchu, ich obecność w cytoplazmie, której istnienie dowiódł stosując immunocytochemiczne metody badawcze. Ostatnim bardzo istotnym i ważnym rezultatem badań prof. Adama jest obalenie tezy o obecności torbieli (cyst) w kościach zaatakowanych przez osteoartrozę i weryfikacja tezy o produkcji ziarniny w zaatakowanych kościach.

Prof. Adam twierdził, że osteoartroza nie jest tylko chorobą chrząstki ale również atakuje wszystkie tkanki aparatu ruchu włączając w to ścięgna, torebki stawowe i kości. Główną przyczyną choroby więzadeł i kości jest to, co powoduje ból w stawach - nie tylko choroba chrząstki stawowej, ponieważ nie jest ona unerwiona - dlatego jej niszczenie nie powinno powodować żadnego bólu. Porf. Adam zaleca zatem traktować stawy dotknięte osteoartrozą w bardziej kompleksowy sposób - jako całość, a nie skupiać się tylko na chrząstce stawowej.

Pierwsze badania prof. Milana Adama obejmowały weryfikację działania kolagenowych peptydów na aparat ruchu dotknięty osteoartrozą. W czasie trwania tych badań, substancje takie jak glukozaminoglikany (siarczan glukozaminy i chondroityna), które wzmagają elastyczność i mechaniczne właściwości chrząstki stawowej i łagodzą stany zapalne w stawach były już używane na świecie dla ochrony chrząstki stawowej. Należy zwrócić uwagę, iż niezbędnym jest stosowanie tych substancji przez długi okres czasu, efekty ich działania pojawiają stosunkowo powoli - po 3 do 4 tygodniach ich stosowania.

Prof. Adam przedstawił w 1991 roku, wyniki pierwszych badań, które potwierdziły skuteczność i efektywność działania peptydów kolagenowych w osteoartrozie.

75% pacjentów, którym podano hydrolizat kolagenu odczuło znaczny spadek bólu w stawach i polepszenie swojej ruchomości. U wielu pacjentów zaobserwowano również ulgę w bólach kręgowych, które były spowodowane najprawdopodobniej występowaniem osteoporozy. Wielu pacjentów doświadczyło polepszenia ogólnej kondycji i jakości swojego życia. Zaobserwowano również znaczne zmniejszenie przyjmowania przez pacjentów środków przeciwbólowych. Pacjenci czuli się generalnie lepiej, uczucie zmęczenia znacznie osłabło. Należy również zaznaczyć, iż nie było żadnego przypadku nietolerancji hydrolizatu kolagenu w badanej grupie osób. Te same efekty podawania hydrolizatu kolagenu zostały odnotowane w badaniach Seeligmüller i Happel w 1993 roku, Beuker i Eck w 1995 roku, Beuker i Rosenfeld w 1995 roku.

Terapeutyczne działania hydrolizatu kolagenu w leczeniu osteoartrozy zostało udowodnione również w obszernych doświadczeniach przeprowadzonych przez amerykańskich, angielskich i niemieckich reumatologów pod przewodnictwem Prof. Ronalda Moskowitz, prezesa Międzynarodowego Towarzystwa Badań Reumatologicznych z Uniwersytetu w Cleveland. Badania te w pełni spełniają wszystkie kryteria "medycyny doświadczalnej", które są określone dla testów klinicznych i substancji.

Europejscy naukowcy prof. Milan Adam, Oesser i Seifter odkryli, iż 90% podanego doustnie hydrolizatu kolagenu jest wchłaniane przez układ trawienny w ciągu pierwszych 6 godzin. Po wchłonięciu hydrolizatu kolagenu przez układ trawienny staje się on roztworem heterogenicznych peptydów, które przeniesione przez system krwionośny są akumulowane w chrząstce, ale również w wątrobie, naczyniach krwionośnych, skórze, kościach itd. Peptydy kolagenowe znacząco wpływają na metabolizm komórek i są odpowiedzialne za ich poprawne funkcjonowanie. Rezultatem działania peptydów kolagenowych jest naprawa i odbudowa procesów, które występują w chrząstce i pseudocystach kości.

Prof. Milan Adam wraz z zespołem opublikował w 1999 roku rezultaty losowo wybranych badań, w których został zaobserwowany pozytywny efekt działania peptydów kolagenowych w objawach ostoartozy. Obserwacje te opierały się na klinicznych i laboratoryjnych metodach. 
Badania te dowodzą odkryciu, że aplikowanie hydrolizatu kolagenu, który ma możliwość modyfikacji funkcji chrząstki i komórek kostnych, może być również pomocny w przypadkach niszczących form osteoartrozy.

Bardziej widoczne działanie hydrolizatu kolagenu zostało udowodnione w początkowych stadiach osteoartrozy - oznacza to konieczność podawania profilaktycznie hydrolizatu kolagenu, aby osiągnąć szybko pozytywne efekty jego działania. 75% pacjentów odczuwało polepszenie kondycji i funkcjonowanie aparatu ruchu po 12 tygodniach od podania hydrolizatu kolagenu.

Rezultaty porównania działania hydrolizatu kolagenu, diklofenaku (lek przeciwbólowy) i hydrolizat kolagenu + dikolofenak w terapii osteoartrozy zostały opublikowane w 2000 roku. Rezultatem tych badań jest odkrycie, iż aplikowanie 10 g kolagenu hydrolizatu przynosi podobne efekty jak aplikacja 75 mg diklofenaku. Porównanie 12 tygodni podawania kolagenowego hydrolizatu do 12 tygodni podawania diklofenaku pokazało podobne działanie w przypadku osteoartrozy ocenione według indeksu Lequesne'a. Po dalszych 2 miesiącach po zaprzestaniu leczenia pacjenci, którym zaaplikowano hydrolizat kolagenu skarżyli się mniej niż ci, którym podawano diklofenak, ponieważ efekt działania diklofenaku pojawia się szybciej ale ulga, którą przynosi znika również szybciej po jego odstawieniu.

Prof. Adam stwierdza, że hydrolizat kolagenu może być, z powodu jego działania, włączony do grona substancji ochraniających chrząstkę SYSADOA (symptoamtic slow acting drugs in osteoarthrits - leki przeciwbólowe z opóźnionym początkiem działania). Może być on również określony jako substancja modyfikująca strukturę, ponieważ opóźnia i tłumi morfologiczne zmiany w chrząstce i ma udział w odbudowie i regeneracji syntetycznej aktywności chrząstki i komórek kostnych.

Na podstawie efektów badań i testów klinicznych oraz ponad dziesięcioletnich wyników doświadczeń dowodzi on, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo oraz możliwość szybkiej i skutecznej pomocy wielu ludziom odczuwających silne bóle stawów. Co więcej, ta terapia ma dużo więcej zalet tj. kompletne bezpieczeństwo (naturalne składniki), odpowiednie do stosowania bez nadzoru lekarskiego, zaletą jest również niska cena w stosunku do wydajności i skuteczności.

Wiele kolagenowych artronutraceutyków określonych znakiem GELADRINK® zostało opracowanych w Republice Czeskiej bazując na tych badaniach. Preparaty te są skomponowane dla regeneracji i odbudowy całego systemu tkanek aparatu ruchu w osteoartrozie. Preparaty te zapewniły ulgę wielu pacjentom odczuwającym silny i długotrwałych ból. Po 10 latach pomyślnych wyników stosowania preparatu na terytorium Republiki Czeskiej zostały one wprowadzone do innych krajów, gdzie ludzie również cierpią na bóle aparatu ruchu.

Prof. Milan Adam został mianowany honorowym doktorem na University in Reims, został odznaczony medalem J. E. Purkyně oraz był członkiem Akademii Nauk w Nowym Jorku. Był specjalistą i naukowcem rozpoznawanym bardziej za granicą niż w kraju rodzinnym. Ale przede wszystkim jest on genialnym i oddanym doktorem medycyny, człowiekiem współczującym cierpiącym pacjentom, słabym i potrzebującym ludziom.

Opracowane przez producenta: Orling spol. s r.o.
Ing. Kateřina Duškowá - Adamowá
  

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl