Kwas gamma-poly-glutaminowy, zwany inaczej γ-PGA czy gamma-PGA jest to naturalny wielofunkcyjny biopolimer wytwarzany przez mikroorganizmy BacillusSubtilis w drodze fermentacji. Jest on zdolny do wiązania cząsteczek wody w ilości nawet do 5.000 razy większej od swojej masy. Dla porównania kwas hialuronowy wiąże wodę do 1.000 razy większej od swojej masy.
Działanie γ-PGA polega na:
- wiązaniu i zatrzymywaniu wody w głębszych warstwach,
- wzmacnianiu działania naturalnego kwasu hialuronowego (KH),
- hamowaniu degradacji KH,
- stymulacji rozwoju substancji tworzących NMF, tj. naturalny czynnik nawadniający i utrzymujący nawilżenie,
- ograniczeniu TEWL, tj. przeznaskórkowej utraty wody,
- poprawie zaopatrzenia skóry w składniki odżywcze i pielęgnacyjne,
- tworzeniu na zewnątrz warstewki hamującej parowanie,
- ochronie przed promieniowaniem UV.
Kwas gamma-polyglutaminowy występuje w zróżnicowanych rozmiarach molekuł. Wielkość 70-100 kDA pozwala wnikać w głębsze warstwy skóry. Monomery γ-PGA dzięki możliwości penetracji głębszych warstw skóry oraz właściwościom przyłączania do siebie zawartych w kosmetyku substancji odżywczych i pielęgnacyjnych, mogą je transportować wgłąb, do skóry właściwej.
Kwas gamma-PGA jest jedynym, znanym do tej pory, skutecznym składnikiem, który stymuluje produkcję czynnika nawadniającego skórę (NMF) do 130% normalnego poziomu. Większe cząsteczki γ-PGA o rozmiarze 700-1000 kDA zatrzymują się na zewnętrznej warstwie skóry. Wiążąc wodę wzmacniają barierę hydrolipidową, chroniąc przed parowaniem wilgoci i o blisko połowę ograniczając TEWL, tj. przeznaskórkową utratę wody. Warstwa ta również pomaga tworzyć filtr chroniący przed degradacyjnym promieniowaniem UV. Kwas hialuronowy naturalnie jest wytwarzany w skórze przez fibroblasty i keratynocyty. Jego poziom obniża się podczas procesu różnicowania komórek. Dochodzi do jego degradacji przez hialuronidazę i wydalanie z organizmu, a szacunkowy czas półtrwania wynosi ok. 12 godzin. Gamma PGA hamuje jego degradację.