P O P U L A R N E
Jak radzić sobie z łuszczycą?

Czym jest łuszczyca?

To przewlekła, układowa, niezakaźna choroba obejmująca 2-4% populacji. Schorzenie charakteryzuje przyspieszony, niepełny proces rogowacenia naskórka oraz stan zapalny w skórze właściwej. Pomimo, iż łuszczyca jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, precyzyjny mechanizm jej powstawania nie został do końca poznany. W artykule podpowiadamy, jak się odżywiać oraz jak pielęgnować skórę dotkniętą łuszczycą, aby zminimalizować jej nasilenie i opóźnić remisję.

SuperFoods - Sól himalajska drobna - Purella Superfoods - 200 g

Dostępność: na magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,99 zł 2.99
Darmowa dostawa od 90 zł
ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt do stałego RABATU [?]
dodaj do przechowalni

Opis

SuperFoods - Sól himalajska drobna

  • bezglutenowa, wegańska
  • odpowiednik rafinowanej soli kuchennej
  • zawiera 84 minerały
  • pasuje do: twarożku, mięsa, zup, dań głównych...

Sól himalajska pochodząca z Pakistanu ma krystaliczną strukturę, różową barwę i słony, lecz subtelny smak. Bywa nazywana „różowym diamentem". Krystalicznej soli pakistańskiej nie poddaje się przetworzeniu przez chemiczne oczyszczenie. Kiedyś była dostępna wyłącznie dla rodzin królewskich, dziś możesz cieszyć się jej walorami każdego dnia. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do twarogu, mięsa, zupy czy dania głównego.

Sprawdź przepisy kulinarne z produktami PURELLA SUPERFOODS >

Główne funkcje

Sól himalajska pozyskiwana z regionu Pendżab w Pakistanie charakteryzuje się podobnym składem chemicznym co tradycyjna sól stołowa. W 99% składa się z chlorku sodu, reszta to pierwiastki śladowe, takie jak potas, magnez i wapń, dzięki którym smakuje inaczej niż sól stołowa.

Zawarty w soli himalajskiej sód reguluje prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływa na przekazywanie impulsów nerwowych i transport energii do każdej komórki ciała. Choć niedobór sodu zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu, we współczesnej diecie pierwiastek występuje w nadmiarze. 

Choć różowa sól zawiera kilka cennych pierwiastków, ma w sobie zbyt małe ilości jodu w porównaniu z jodowaną solą kuchenną. Ten rodzaj soli jest jednym z ważnych źródeł jodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu komórkowego.

Jak używać

Soli himalajskiej używa się tak samo jak soli kuchennej - głównie do przyprawiania. Doskonale pasuje do twarogu, mięsa, zupy czy dań głównych. Jednak ma dodatkowe zastosowanie np. do zdrowotnych kąpieli. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (1 łyżeczka).

Zalecenia te dotyczą soli ze wszystkich źródeł - dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach. Sól spożywana w dużych ilościach może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi.



POCHODZĄCA Z REGIONU PENDŻAB W PAKISTANIE SÓL HIMALAJSKA W WIĘKSZOŚCI SKŁADA SIĘ Z CHLORKU SODU. ZAWIERA JEDNAK ŚLADOWE PIERWIASTKI, TAKIE JAK POTAS, MAGNEZ I WAPŃ, KTÓRE NADAJĄ JEJ CHARAKTERYSTYCZNY RÓŻOWY ODCIEŃ.

SÓL BIO MARKI PURELLA POCHODZI OD SPRAWDZONYCH DOSTAWCÓW, A STĘŻENIE METALI CIĘŻKICH I PESTYCYDÓW, KTÓRE MOGŁYBY SIĘ W NIEJ ZNAJDOWAĆ, JEST ZGODNE Z AKTUALNYMI NORMAMI EU. SÓL HIMALAJSKA W PRZECIWIEŃSTWIE DO STOŁOWEJ NIE ZAWIERA SUBSTANCJI PRZECIWZBRYLAJĄCYCH. UCHODZI WIĘC ZA BARDZIEJ NATURALNĄ.

Zamień sól stołową na himalajską

Sól himalajska spożywana w ograniczonych ilościach stanowi element zdrowej diety. Sód, z którego w większości składa się sól, to śladowy pierwiastek niezbędny do prawidłowego działania Twojego organizmu. Po wyczerpującym treningu sama woda nie wystarcza Ci, żeby się dobrze nawodnić? Dodaj do niej szczyptę soli, a szybko przywrócisz równowagę elektrolitową. Dzięki sodowi Twoje mięśnie mogą się kurczyć i rozkurczać. Pierwiastek zapobiega też nadmiernemu obniżaniu ciśnienia krwi. 

Sól himalajska w Twojej zdrowej diecie

Choć bez sodu Twoje ciało nie może dobrze działać, we współczesnej diecie spożywamy go za dużo. Sól jako dobry konserwant i ulepszacz smaku dodaje się nawet do neutralnych i słodkich produktów. Czystą solą himalajską zawierającą dodatkowe istotne dla organizmu pierwiastki możesz zastąpić używaną do tej pory sól stołową. W 1 łyżeczce soli himalajskiej znajduje się mniej sodu (mniej kryształków mieści się na łyżeczce), a sama sól jest bardziej słona niż jodowana. Żeby uzyskać ten sam smak, używasz jej w mniejszych ilościach.

Sól himalajską stosuj tak samo jak kuchenną – przyprawiaj nią codziennie potrawy. Dla utrzymania dobrego zdrowia ogranicz jednak spożywanie soli do 1 łyżeczki dziennie. 

Tego nie wiedziałaś…

Sól himalajska zawiera jod, który pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. 


 

Przepis na sycącą jajecznicę na grzance

SKŁADNIKI

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka ekologiczne „0”
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 szczypty soli himalajskiej świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Kromki chleba podpiecz w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Poziom wypieczenia wybierz wg uznania.
  2. Masło rozpuść na patelni, wbij jajka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając
  3. Do jajecznicy dodaj sól himalajską i pieprz
  4. Na grzankach ułóż plastry łososia a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posyp czarnuszką

 

Purella Superfoods - Jakość i Certyfikaty Bio/Organic/Eco

  • ROZWIJAJĄC NASZE PRODUKTY STAWIAMY NA NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ

Wszystkie nasze produkty są sprawdzane i certyfikowane. W ramach całego łańcucha dostaw wdrażamy standardy BIO/Organic, aby mieć pewność, że od samych zbiorów, poprzez produkcję, aż po dostawy do finalnego konsumenta są spełnione odpowiednie wymogi jakościowe. Certyfikacja BIO/Organic to również zapewnienie, że podczas upraw i produkcji są wykorzystywane jedynie metody ekologiczne, a ziemia na której prowadzone są prace jest czysta i nie zawiera metali ciężkich ani innych zanieczyszczeń. Każdy z naszych produktów posiada certyfikat NON-GMO, co oznacza, że żaden nie przeszedł modyfikacji w celu przyspieszenia wzrostu.

Oprócz certyfikacji surowców, regularnie badamy nasze produkty w laboratoriach pod kątem zawartości glutenu, a także występowania metali ciężkich i zanieczyszczeń.

  • STRATEGIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU

W Purella Superfoods chcemy prowadzić biznes odpowiedzialny społecznie. Wspieramy pracę lokalnych rolników, którzy dostarczają nam surowce najwyższej jakości. Dbamy o to, żeby wszyscy pracujący na plantacjach mieli godziwe warunki pracy i byli dobrze wynagradzani. Między innymi dlatego, wybieramy do współpracy partnerów, którzy są zrzeszeni w organizacji FairChoice, dbającej o zapewnienie odpowiednich standardów pracy.

Dzięki temu mieszkańcy rejonów, na których rosną superfoods kultywują dawne tradycje, a my korzystamy z organicznych darów z ich plantacji.

  • NASZE SUROWCE POCHODZĄ Z RÓŻNYCH REGIONÓW ŚWIATA, OD PERU, BRAZYLIĘ, CHILE PRZEZ TURCJĘ, RUMUNIĘ, PO TYBET

Starannie wyszukujemy produkty, które posiadają niezwykłe wartości odżywcze. Dostawcy jak i surowce są sprawdzane przez nas osobiście, dzięki czemu mamy 100% pewności, że dostarczamy najlepsze produkty na rynku.
SUPERFOODS to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego: trawy, liście, owoce, nasiona, wodorosty.
Co ważne w procesie produkcji nie stosujemy na żadnym etapie obróbki termicznej, dzięki czemu proszek, który jest ususzoną częścią roślin bądź owocu zachowuje najważniejsze wartości odżywcze.
Zastosowanie takiego procesu produkcji pozwala nam na uzyskanie maksymalnej ilości super wartości odżywczych, którą możemy zmieścić w jednej łyżeczce i z powodzeniem stosować w naszej codziennej diecie. 

Opinie o produkcie (0)

Dokładamy wszelkich starań, aby podany opis, skład oraz zdjęcie produktu były zgodne ze stanem faktycznym. Jeśli zauważysz rozbieżność bardzo prosimy o poinformowanie nas o tym pisząc na biuro@jagodowysklep.pl. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości przed zakupem możesz poprosić nas o weryfikację danych produktu pisząc na powyższy adres e-mailowy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl