Blog kategorie
NA CZASIE
Jak radzić sobie z łuszczycą?

Czym jest łuszczyca?

To przewlekła, układowa, niezakaźna choroba obejmująca 2-4% populacji. Schorzenie charakteryzuje przyspieszony, niepełny proces rogowacenia naskórka oraz stan zapalny w skórze właściwej. Pomimo, iż łuszczyca jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, precyzyjny mechanizm jej powstawania nie został do końca poznany.

Blog chmura tagów
Żywność chroniąca przed promieniowaniem UV
Żywność chroniąca przed promieniowaniem UV

Z czekoladą, jagodami, zieloną herbatą prosto na... plażę! Piękne słońce za oknami aż prosi, żeby wyjść na spacer i skorzystać z uroków lata. Ba, na plażach rozkładają się już nawet pierwsze koce i parawany. Ci odważniejsi zaczęli wręcz wystawiać do słońca twarze oraz ramiona. Mam tylko nadzieję, że Ci wielbiciele opalania w małym paluszku mają wiedzę o ochronie przeciwsłonecznej, a żywność chroniąca przed promieniowaniem UV co dzień gości na ich talerzach. A jeśli Ty jeszcze nie wiesz co spałaszować, aby uchronić się przed negatywnymi skutkami słońca, nie martw się. Zaraz wszystko Ci wytłumaczę!

Po co ta ochrona?

Zacznijmy od początku. Czy wiesz dlaczego po ekspozycji na słońce skóra rumieni się? Otóż, na skutek promieniowania słonecznego w skórze wydziela się melanina, barwnik nadający skórze charakterystyczny koloryt. Jednak główną rolą melaniny nie jest brązowienie skóry, a ochrona jądra komórkowego przed zniszczeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym. Tak właśnie. Opalenizna to reakcja obronna naszego organizmu, który czasami mądrzejszy od nas samych wie, że opalanie wcale nie jest takie zdrowe. Przebarwienia, zmarszczki, nowotwór czy obniżenie odporności organizmu, to tylko niektóre ze skutków ubocznych promieniowania UV.

Co robić?

To proste - spożywać żywność chroniącą przed promieniowaniem UV. Oczywiście to nie jest tak, że najesz się niżej wymienionych produktów i możesz bezkarnie przeleżeć na plaży cały dzień. To przecież byłoby głupie! Możesz za to wprowadzić te składniki do swojej diety, cieszyć się ochroną przed promieniowaniem ultrafioletowym i czerpać także mnóstwo innych korzyści zdrowotnych płynących z ich spożywania!

Naturalna bariera przeciwsłoneczna

Mechanizmy działania żywności w ochronie przed szkodliwym promieniowaniem są różne. W dużym uproszczeniu postaram się wytłumaczyć Ci jak to możliwe, że żywność w ogóle chroni przed słońcem. Głównym bohaterem tej historii jest jedzenie, które zawiera różnego rodzaju antyoksydanty, barwniki, kwasy oraz inne dobroczynne związki. Dzięki spożyciu tych produktów na powierzchni skóry, do której docierają promienie słoneczne tworzy się powłoka działająca jak mnóstwo lusterek. Dzięki temu promienie zostają rozproszone i nie niszczą DNA komórki. Składniki te posiadają także zdolność zmniejszania negatywnych skutków promieniowania, pochłaniania wolnych rodników, a nawet redukowania rumienia czy stanu zapalnego.

Na pierwszy ogień - marchew i bataty czyli beta karoten

Sporo beta karotenu znajdziesz w marchwi, batatach, dyni, papryce i pomarańczach. Zaraz, zaraz, ale jak właściwie beta karoten chroni nas przed promieniowaniem UV? Przede wszystkim beta karoten kumuluje się w skórze. Łatwo zaobserwować to pijąc dzień w dzień soczki marchwiowe. Po pewnym czasie skóra nabiera pomarańczowego kolorytu i wygląda jak po aplikacji samoopalacza. Następnie beta karoten wiąże wolne rodniki odpowiadające za proces starzenia oraz różne inne nieprzyjemne dolegliwości. Beta karoten zapobiega także uszkodzeniom skóry spowodowanym promieniowaniem. Jest jednak jedno ale. Aby skutecznie chronił przed słońcem, musi być spożywany przez około 10 tygodni. Sięgnij więc czym prędzej po marchewkę!

Borówki - bomba antyoksydantów

Bogactwo proantocyjanidów, czyli związków o ogromnym potencjale antyoksydacyjnym. Związki te zwalczają wolne rodniki, koją, przyspieszają proces gojenia, a co najważniejsze pomagają naprawić szkody wyrządzone przez promieniowanie ultrafioletowe. Istnieją także badania wskazujące na to, że obecny w borówkach resweratrol doskonale chroni naskórek przed promieniowaniem UVA (odpowiedzialnym za procesy starzenia skóry). Z resztą... do jedzenia borówek nie trzeba chyba nikogo specjalnie namawiać :)

Brokuły - cudowny sulforafan

Zawierają cudowny związek o nazwie sulforafan. Ten cudotwórca działa doskonale przeciwnowotworowo. Jedzony codziennie redukuje ryzyko powstania nowotworów i osławionego czerniaka aż o 60 %. Co więcej, naukowcy z Uniwersytetu Johna Hopkinsa naświetlali skórę posmarowaną wyciągiem z kiełków brokuła. W porównaniu do grupy kontrolnej, w grupie chronionej ekstraktem z kiełków rumień oraz stan zapalny były aż o 37% mniejsze. Psst, powiem Ci w tajemnicy, że sulforafan dodatkowo doskonale redukuje cellulit. Jedz zatem kiełki i brokuły na zdrowie!

Pochodna histydyny zawarta w mięsie, rybach i serze

Następna w kolejce jest histydyna. Jej pochodną jest kwas - uwaga, trudne słowo - urokainowy, który odgrywa istotną rolę w przeciwdziałaniu szkodom wyrządzonym promieniowaniem. Kwas ten absorbuje promieniowanie UV o długości fali aż 290 nm. Histydynę możesz znaleźć w mięsie, przetworach mięsnych, rybach, serach, a nawet mleku.

Antyoksydacyjne kakao i czekolada!

Szukasz dobrego argumentu przemawiającego za jedzeniem czekolady? Oto i on! Antyoksydanty zawarte w kakao doskonale chronią przed negatywnymi skutkami ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. Nadszedł jednak czas na dwie wiadomości - jedną kiepską, drugą dobrą. Kiepską wiadomością dla miłośników czekolady jest fakt, że najlepsze rezultaty daje naturalne kakao oraz czekolada gorzka. Kiepsko sprawdzi się jakakolwiek czekolada mleczna czy nadziewana. Dobrą wiadomością jest fakt, że z uwagi na tę złą wiadomość, Twoja talia nie ucierpi z powodu spałaszowania kilogramów słodkiej czekolady! :)

Granatowy kwas elagowy

Granat, bogate źródło polifenoli, wykazał doskonałe właściwości chroniące przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UVA ora UVB. Co więcej, granaty mogą zwiększać ochronę przeciwsłoneczną nawet o 25 %. Dodatkowo, jedząc granaty zmniejszasz swoje narażenie na powstanie przebarwień, piegów oraz zmian hiperpigmentacyjnych. Najlepiej do tego celu sprawdzają się ziarna granatu. Sok z uwagi na stopień przetworzenia czy możliwość utleniania, sprawdza się zdecydowanie gorzej. To co, po ziarenku?

Kojące kwasy omega 3

Znowu Omega 3? Ano znowu, ponieważ kwasy tłuszczowe omega 3 oprócz szerokiego spektrum pozytywnego oddziaływania na organizm, chronią nas również przed szkodliwym promieniowaniem. Utrzymują skórę gładką, elastyczną, jędrną, a ich zdolności przeciwzapalne i kojące przyspieszają gojenie wszelkich zmian powstałych na skutek nierozważnego opalania się. Kwasy tłuszczowe omega 3 znajdziesz w rybach, awokado, nasionach chia, orzechach czy siemieniu lnianym.

Cudotwórczy likopen

Czas na likopen, jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Obecny jest w pomidorach, paprykach czy arbuzie. Jednak znacznie więcej likopenu znajduje się w produktach poddanych obróbce termicznej - koncentracie pomidorowym, ketchupie czy przecierze pomidorowym. Likopen aż o 56 % zwiększa odporność na niekorzystne działanie promieni słonecznych, ponieważ niszczy wolne rodniki. Dodatkowo likopen ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory skóry, między innymi złowrogiego czerniaka.

 Witamina młodości

Przedostatnie miejsce zajmuje witamina E, czyli najskuteczniejszy przeciwutleniacz, zwalczający wolne rodniki. Witamina E posiada zdolność wnikania w skórę, wbudowywania się w cement międzykomórkowy, a tym samym chronienia naskórka przed zniszczeniem i zmniejszenia jego wrażliwości na promieniowanie UV. Gdzie ją znajdziesz? W orzechach, awokado, nasionach i olejach roślinnych.

Zielona herbata

Żywność chroniąca przed promieniowaniem UV to także zielona herbata. Bogata w doskonale chroniące przed promieniowaniem UVA i UB związki zwane katechinami. Katechiny chronią przed promieniowaniem, a co za tym idzie opóźniają proces starzenia skóry. Do tego, zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty EGCGs doskonale chronią materiał genetyczny komórek przed uszkodzeniami. Zatem pij herbatkę zieloną, za zdrowie!

Nie zapomnij o ochronie zewnętrznej!

Żywność chroniąca przed promieniowaniem UV to jedno, ale zdecydowanie należy chronić się również od zewnątrz. Jak? Najlepiej stosując kosmetyki o naturalnym składzie, chroniące zarówno przed promieniowaniem UVA i UVB.

Sprawdź certyfikowane kosmetyki przeciwsłoneczne >

Koniecznie przeczytaj również artykuł o bezpiecznym opalaniu. 


Mam gorącą nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu w Twoim codziennym menu nie zabranie brokułów, borówek, marchewki czy zielonej herbaty. Pamiętaj jednak, że jeśli będziesz leżeć plackiem 8 godzin w palącym słońcu, nawet największe ilości żywności chroniącej przed promieniami UV nie dadzą sobie rady z negatywnymi skutkami promieniowania ultrafioletowego. Tymczasem nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć Ci smacznego pałaszowania i bezpiecznego opalania!


Literatura:

  1. Zielińska A., Nowak I.: Tokoferole i tokotrienole jako witamina E. CHEMIK 2014, 68, 7, 585–591
  2. Pacholczyk M., Ferenc T., Czernicki J. : Wpływ słonecznego promieniowania ultraoletowego (UV) na organizm człowieka Część I: Charakterystyka wybranych właściwości fizykochemicznych i biologicznych promieniowania UV, Acta Balneologica TOM LVI, Nr 1 (135) /2014 ,
  3. Rhodes LE1, Darby G, Massey KA, Clarke KA, Dew TP, Farrar MD, Bennett S, Watson RE, Williamson G, Nicolaou A.: Oral green tea catechin metabolites are incorporated into human skin and protect against UV radiation-induced cutaneous inflammation in association with reduced production of pro-inflammatory eicosanoid 12-hydroxyeicosatetraenoic acid. Br J Nutr. 2013 Sep 14;110(5):891-900. doi: 10.1017/S0007114512006071. Epub 2013 Jan 28.
Menu Szukaj więcej więcej

W Jagodowym Sklepie mamy tysiące naturalnych i ekologicznych kosmetyków do makijażu i pielęgnacji. Dla kobiet, mężczyzn i dzieci.

Tylko dobrewyselekcjonowane marki. Zanim trafią na nasze półki testujemy i sprawdzamy.

  • Darmowa dostawa od 90 zł. Wysyłka w 24h.
  • Zamówienia złożone i opłacone do godziny 11:00 wysyłamy tego samego dnia (dni roboczne pn - pt). 
  • Twoje zamówienie zapakujemy ekologicznie, bez zbędnego plastiku.
  • Gwarantujemy świeżość i oryginalność zakupów.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl